×
Avaleht Juhtkond Referentsid Sertifikaadid Uudised Meist Juhtimispõhimõtted Kontakt

Posti tn 9 rekonstrueerimine

mai 25, 2020

Ajaloolise maja rekonstrueerimine moodsaks luksuselamuks

Veebruari kuu tõi Vilcon Ehitusele kaasa ühe väärika ja ajaloolise maja rekonstrueerimise Viljandis. Saab olema huvitav töö nii meile, kui ka Viljandi rahvale. Renoveeritavas elamus saab olema 20 korterit. Esimese ja teise korruse korterite lae kõrgus on üle 3 meetri ja katusekorruse laealune kõrgus on kuni 5 meetrit.

Kirju minevikuga maja on ehitatud 1905-1906 tuntud Vilja ndi tisler ja ärimees Georg Schnurberg´i poolt. Schnurgbergi nimetatakse Viljandi üheks vanimaks töösturiks, kuna asutas linna esimese mehaanilise puutööstuse (Maagümnaasiumi hoovi), oli linavabriku üks asutaja ja pikaajaline linavabriku juhatuse esimees ning OÜ „Alko“ napsu- ja liköörivabriku asutaja ja juhatuse liige. Ta tegutses ehitusettevõtjana, ehitades omaaegseid suuremaid ehitusi Viljandis ja mujal maakonnas. Hoone arhitektuurikeeleks valis Schnurberg tollal Põhja-Saksamaal populaarse eklektilise stiili. Peamine tähelepanu on koondunud fassaadide välimusele, mida kujundab neobarokk-hansagootika eklektiline segastiil. Tänaseks väljast hästi säilinud punasest telliskivihoone saab seestpoolt täiesti uue hingamise, kuid selle fassaad säilitatakse. Hoone on oma krundi kui ka tänavalõigu dominant ning kujundab jõuliselt Viljandi vanalinna antud nurka.

Posti tn 9 esindab  20. sajandi alguse jõukama kodanlase üürikortermaja, kõik neli korterit olid avarad, ca 5-toalised. Posti 9 puhul asus ühte korterisse elama ka hoone omanik hr.  G.Schnurberg, ülejäänud kolm korterit olid ette nähtud väljaüürimiseks. Esindustoad olid tänava poole ja magamise-majapidamise ruumid hoovipoole. Ruumid olid läbikäidavad. Kahjuks on hoone sees 1994. aasta tulekahju tagajärjel hävinud peaaegu kõik väärtuslikud detailid ja vahelagi.

Läbiajastute on hoonet pikemaks ehitatud kui ka muudetud siseplaneeringut.  Samuti on hoone kasutus olnud päris kirju: 1920. aastatel lihakarnina, siis kaupluse ja  lihatöötlusruumidena, telegraafi-ja posti äriruumid, leinatailutse ja morgina. Kus juures viimane toimis tänaseni.

Täies hiilguses rekonstrueeritud hoonet planeerime üle anda 01.01.2021

Lisainfo korterite ja arenduse kohta http://www.viljandikorterid.ee

Meedia kajastus https://sakala.postimees.ee/6884853/ajalooline-maja-ehitatakse-moodsaks-luksuselamuks

posti õgust.JPG